автор Спас Спасов, Дневникснимка БулфотоДържавата е предоставила на почетния лидер на

...
автор Спас Спасов, Дневникснимка БулфотоДържавата е предоставила на почетния лидер на
Коментари Харесай

Дневник: Как държавата е отстъпила на Доган пристанището на ТЕЦ Варна

автор Спас Спасов, " Дневник "

фотография Булфото

Държавата е предоставила на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган за безплатно прилагане до 2054 година кея и оборудванията на пристанището в Топлоелектрическа централа " Варна ", които са обществена държавна благосъстоятелност. Това демонстрират документи, с които " Дневник " разполага (част от тях - в края на текста). Срокът съответствува с оптимално допустимия интервал от 35 години, за който обществена благосъстоятелност може да бъде отдавана на концесия против съответните такси. Данни за такава липсват, само че по силата на " рамково съглашение " с държавното дружество " Пристанищна инфраструктура " почетният водач на Движение за права и свободи няма да заплаща за използването на кейовата стена и оборудванията в пристанището.

Действащото сега законодателство планува процедура, съгласно която операторът на всяко от пристанищата в страната би трябвало да получи така наречен Удостоверение за експлоатационна валидност (УЕГ). Неговото правене става въз основата на огромен размер предшестващи документи, измежду които контракт за концесия или отдаване чартърен на частен оператор на кейовата стена и подкрановия път, които постоянно са обществена държавна благосъстоятелност. Тези контракти се подписват за период не по-дълъг от 10 години. В обществените регистри на Министерствата на превоза и районното развиване обаче няма данни за кея и оборудванията на пристанището в Топлоелектрическа централа " Варна " да е била инициирана или провеждана процедура за отдаването му на концесия, или чартърен, настояват специалисти, с които " Дневник " беседва. Това съгласно тях значи, че

обществената държавна благосъстоятелност безусловно е била отстъпена на Доган

в нарушаване на няколко закона. Технологията, по която се е случило това е тествана неведнъж до в този момент и в разнообразни разновидности в връзките на страната с почетния ръководител на Движение за права и свободи.

В документите, направена за даването на пристанището на централата за безплатно прилагане от сдружението само че Ахмед Доган, то е наречено " Топлоелектрическа централа Езерово ". За употребата му почетният водач на Движение за права и свободи е основал компанията " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово " ЕАД. Структурата на собствеността в него е следната: Акциите му се имат еднолично от " Топлоелектрическа централа Варна " ЕАД, което от своя страна е еднолично владеене на " Сигда " ООД. В нея 70% от дяловете са на Ахмед Доган. Останалите 30% са поделени сред сина и дъщерята на Данаил Папазов - някогашен министър на превоза в държавното управление на Пламен Орешарски.

Явно впечатлени от огромния план за разширението и модернизирането на пристанище " Топлоелектрическа централа Езерово ", при започване на м.г. министрите на превоза и районното рзвитие Росен Желязков и Петя Аврамова подписват взаимна заповед, с която позволяват изработването на " общоприет проект на пристанище за публичен превоз с районно значение " Топлоелектрическа централа Езерово ". Той включва - обстоен организационен проект - проект за регулация и застрояване за пристанищната територия, както и парцеларен проект за пристанищната акватория.

Най-важният подробност в издадената заповед е текст, в който е записано, че към преписката, формирана по заявката за капиталово желание на " Топлоелектрическа централа Варна ", служебно е присъединено писмото на генералния шеф на Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " от 14 ноември 2018 година " съдържащо изрично волеизлияние, че държавното дружество, в качеството на разположение, упражняващо правото на обществена държавна благосъстоятелност върху парцели, които съставляват част от територията на пристанище " Топлоелектрическа централа Езерово ", както и върху разположените в този парцел детайли на пристанищната инфраструктура, не възразява против разглеждането и произнасянето по самодейността на " Топлоелектрическа централа Варна " ЕАД за уголемение и рационализация на пристанището ".

С други думи, генералния шеф на " Пристанищна инфраструктура " Ангел Забуртов категорично е заявил, че е склонен частната компания  " Топлоелектрическа централа Варна " да се разпорежда с обществената държавна собственост без тя да е отдадена на концесия или чартърен.

Продължение по тематиката четете ТУК

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР